Drób - ciekawostki kulinarne oraz niezawodnie przyrządzanie kurczaka

Na pewno każdy zastanawia się czy drób faktycznie jest taki zdrowy i posiada bogate składniki odżywcze? Odpowiedź jest prosta - jasne, że tak! Oczywiście, aby wartości odżywcze były jak najlepsze, mięso powinno być ze znanego i dobrego źródła. Wtedy mamy pewność, ze drób nie jest faszerowany antybiotykami oraz innymi, "dziwnymi" rzeczami. Poza tym ów mięso jest niezwykle szybkie do przyrządzenia, a przede wszystkim smaczne. Wybierając to mięso, możemy zadecydować jak chcemy, aby było przyrządzone (smażone, gotowane, duszone, grillowane). Tylko nasze upodobania mają wpływ na to, jaki sposób wybierzemy.

Wpływ drobiu na nasze zdrowie

Drób jako jedyny gatunek mięsa, posiada w swoim składzie tak dużo pełnowartościowego białka. Jest super rozwiązaniem dla osób, które są na redukcji i pragną zgubić zbędne kilogramy. Odpowiednio przyrządzone mięso jest niskokaloryczne, zdrowe oraz pożywne. Poza tym posiada witaminy A, witaminy z typu B oraz witaminy PP. Drób jest również odpowiedzialny za lepszą jakość snu oraz poprawia nastrój dzięki składnikowi, który odpowiedzialny jest za produkcję hormonu szczęścia.

Smażenie drobiu - cenne wskazówki

Smażenie drobiu (ku zdziwieniu wszystkich) ma również pewne ciekawostki, które ułatwią nam zadanie. Przede wszystkim, aby przyrządzić soczysty i smakowity drób, najlepiej wykorzystać zamarynowane wcześniej mięso. Do smażenia należy użyć właściwego oleju, a co najważniejsze odpowiedniej temperatury! Mięsa nie wolno "przeciągać", gdyż będzie zbyt suche a tego oczywiście nie chcemy. Najlepszym rozwiązaniem jest smażenie do momentu ścięcia białka (krótki czas). Zamarynowane kawałki możemy smażyć bezpośrednio na oleju bądź obtoczyć je w jajku oraz bułce tartej, tym samym robiąc a`la schabowe.

Grillowanie odpowiednie dla osób na diecie

Tak jak już wspomniałam wyżej, drób to super rozwiązanie dla osób, które zmagają się z nadwagą i chcą składniki, które są jednocześnie niskokaloryczne a mimo to, posiadają dużą zawartość białka. Grillowanie to sposób przyrządzania mięsa bez udziału oleju. Ponadto podczas obróbki takiego mięsa, wytapia się z niego około 20% więcej tłuszczu. Do grillowania najlepszym mięsem będzie pierś z kurczaka bądź indyka. Pamiętajmy jednak, aby nie przyrządzać go zbyt długo, gdyż stanie się wysuszone.

Solanka i marynata odpowiednia również dla drobiu

Aby wydobyć esencję smaku takiego mięsa, przed obróbką termiczną najlepszym rozwiązaniem jest zamarynowanie drobiu bądź wykorzystać solanki. W ten sposób mięso będzie odpowiednio przyprawione. Niektórzy twierdzą, że solanka jest odpowiednia tylko dla wieprzowiny. Ja jednak mogę śmiało stwierdzić, że woda z solą, odrobiną cukru i pozostałymi przyprawami - jak najbardziej nada się dla drobiu. Oczywiście poszczególne części kurczaka możemy marynować na przeróżne sposoby, np. skrzydełka w sosie BBQ, fileta w oleju i soku z cytryny, a pałeczki bądź udka w marynacie paprykowej bądź czosnku i imbiru. Każdy ma inny smak, więc ów składniki możemy dobierać indywidualnie.

Cenne wskazówki dotyczące przygotowania mięs znajdziesz na stronie Budnicy - sprawdź przepisy na różne rodzaje mięs.