Coraz bardziej zależy ludziom na zdrowym trybie życia, pojawia się coraz więcej diet i sztucznych substancji, które mają nas w tym wspomagać. Kluczem jest jednak odpowiednie wykorzystanie tego, co daje nam natura – tak jak robili to nasi przodkowie. Regularne picie zielonej herbaty nie tylko pomoże nam, kiedy pragniemy pozbyć się zbędnych kilogramów, ale też wesprze proces oczyszczania organizmu z toksyn. Bardzo ciężko byłoby wymienić wszystkie zalety, jakie posiada zielona herbata, natomiast postaramy się wymienić kilka, uzupełniając to o wskazówki dotyczące jej odpowiedniego parzenia.

Znawcy tematu wskazują jasno, że najlepsza jest japońska herbata, której nazwa to Gyokuro. Jest to susz z herbaty, która przygotowywana jest przez prawdziwych specjalistów, a jej lista właściwości jest ogromnie długa. Z drugiej strony, nie możemy liczyć na to, że jakakolwiek ekspresowa zielona herbata, którą dostaniemy wszędzie, będzie nam w stanie ją zastąpić. Istnieje wiele odmian, które różni smak, zapach, wygląd liści oraz zawartość kofeiny. Natomiast wskazuje się, że najzdrowsza jest ta, którą zbiera się o świcie, jeszcze przy towarzystwie rosy. Spory wpływ mają też metody zawijania liści oraz sam region świata, z którego się wywodzi.

W czym ukryte są właściwości zielonej herbaty?

Nie da się wyłonić jednego, głównego aspektu, który warunkuje to, jak działa herbata zielona – jest ich wiele. Już sam proces zbiorów jest niezwykle istotny, gdyż osoby za to odpowiedzialne nie mogą pozwolić na to, aby doszło do procesu fermentacji. W tym celu, konieczne jest, aby do godziny od zerwania liści zostały one odpowiednio przerobione. Takie działanie pozwala, by właściwości zielonej herbaty została zachowane, a jej smak był odpowiedni.

Co więcej, wyróżnia się też wiele jej składników, które pozwalają nazwać ją zdrową herbatą. Są to chociażby polifenole, antyoksydanty ora katechiny. Jednocześnie, nie można zapomnieć też o sporych ilościach witamin, mikroelementów, lipidów, garbików i aminokwasów. Wszystko to składa się na fakt, że najzdrowsza herbata to właśnie zielona.

Chudnij stopniowo, dzięki regularnemu piciu zielonej herbaty

To nieprawda, że napój z zielonej herbaty w pojedynkę sprawia, że ludzie pozbywają się zbędnych kilogramów, jednak dobra dieta, która zostanie uzupełniona o herbatę na odchudzanie, może znacznie w tym pomóc. Pamiętajmy, że napar z drugiego parzenia, powinniśmy pić wówczas przed snem, gdyż ten rozluźnia i uspokaja. To bardzo ważne, gdyż ten z pierwszego parzenia może pobudzić oraz orzeźwić.

Właściwości odchudzające zielonej herbaty determinują obecne w niej katechiny, a szczególnie substancja o nazwie – galusan epigallokatechiny. Dzięki jej działaniu, wsparcie dostaje metabolizm wątroby, utlenianie tłuszczy oraz redukcja tkanki tłuszczowej, natomiast jej wchłanianie jest zahamowane. To fakty, które potwierdzone są przez eksperymenty i badania powadzone przez naukowców.

Jak zaparzyć zieloną herbatę? – Najlepsza metoda!

Musimy mieć na uwadze to, że parzenie zielonej herbaty nie jest takie samo, jak w wypadku innych odmian. Bardzo ważne jest to, aby wykorzystywać wyłącznie miękką wodę, wolna od chloru i wapnia, a zatem ta płynąca w naszym kranie nie będzie odpowiednia. O wiele lepiej sięgnąć po klasyczną niegazowaną wodę mineralną.

Szklanką gorącej wody, zalejmy jedną łyżeczkę suszu, pamiętając o tym, aby ta nie byłą wrząca. Najlepiej ostudzić ją do około 80 stopni Celsjusza. Parzenie takiej herbaty trwa około 3-4 minuty, aczkolwiek jeśli potrwa dłużej, możemy rozcieńczyć napar wodą. Najlepsi znawcy zielonej herbaty z Japonii i Chin, wylewają napar z pierwszego parzenia, a piją dopiero to co powstanie z kolejnych.

Zielona herbata najlepsza na wszystko – Poznaj działanie Gyokuro i innych gatunków