Marynowanie mięsa

Mięso jest ważnym elementem diety. Dostarcza nam potrzebnych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na rozwój i nasze zdrowie. Właśnie dlatego warto dbać o to, by nie brakowało go w naszym tygodniowym jadłospisie. Nie musimy jednak za każdym razie przygotowywać je w ten sam sposób. Istnieje niejedna metoda na przyrządzenie smakowitego kąska.

Jak marynować mięso?

Gdy planujemy upiec mięso, warto zacząć od jego zamarynowania. Dzięki temu zwiększymy jego kruchość i delikatność, a do tego wzbogacimy smak.

Na początek mięso należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić, a następnie podzielić na kawałki tej samej wielkości. Wrzucamy je do przygotowanej wcześniej marynaty i mieszany tak, by każdy kawałek był oblepiony dokładnie marynatą. Kolejnym krokiem jest przechowanie mięsa w marynacie w lodówce przez przynajmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Właśnie dlatego takie mięso najlepiej jest przygotowywać dzień wcześniej. Dzięki takiemu zabiegowi mięso przejdzie smakiem i aromatem dogłębnie.

Do marynowania nadają się różne rodzaje mięsa. Należy jednak pamiętać, że białe potrzebuje mniej czasu na marynowanie się niż czerwone.

Jak przygotować marynatę?

Ważnym etapem jest odpowiednie przygotowanie marynaty. Przyprawy należy odpowiednio dopasować do typu mięsa oraz rodzaju kuchni.

Wieprzowina czy wołowina potrzebują mocniejszych przypraw i takich, które dobrze wpłyną na ich miękkość i kruchość. Przyda się tu np. pieprz, wyraziste zioła (np. tymianek czy majeranek), musztarda, sos sojowy, wędzona papryka.

W przypadku delikatniejszego mięsa potrzebne są delikatniejsze przyprawy, jak tymianek, przyprawy korzenne, nabiał czy cytrusy.

Ważne jest także kierowanie się własnymi preferencjami podczas przyprawiania.

Jak dobrze upiec mięso?

Kolejnym ważnym krokiem jest odpowiednie dostosowanie czasu i temperatury tak, by mięso wyszło idealne. Jeśli nie zadbamy o to, mięso może wyjść zbyt żylaste lub suche jak wiór. Właśnie zbyt długie pieczenie najczęściej wpływa na to, że mięso nie wychodzi tak pyszne, jak miało.

Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie piekarnika, która posiada wystarczającą ilość funkcji i pozwala nam na idealne dostosowanie programu do mięsa.

Nie musimy jednak od razu wymieniać piekarnika na nowy model. Wystarczy poznać parę zasad:

  • Czas pieczenia i temperaturę dostosowujemy do konkretnego kawałka mięsa
  • Większy i grubszy kawałek potrzebuje więcej czasu w piekarnika
  • Ważne jest takie dostosowanie temperatury i czasu, by mięso zdążyło się upiec w środku, a jednocześnie nie zeschnąć na zewnątrz.

Dobre przygotowanie się do przyrządzania posiłku to podstawa. Jeśli zadbamy o odpowiedni kawałek mięsa, dobre przyprawy i przygotowanie go do dalszej obróbki termicznej, sprawimy, że mięso może wyjść o wiele lepsze, smaczniejsze.

W takim razie powinniśmy skorzystać z przepisów, które krok po kroku zaprezentują nam, jak można uzyskać niesamowite potrawy idealne na rodzinny stół. Tak przyrządzone mięso będzie smakowało nawet najmłodszym. Wejdź na stronie https://braciabudnik.pl/przepisy/steki/stek-wieprzowy/ a podzielimy się z Tobą przepisami kulinarnymi z mięsem.