Yerba Mate to niezwykle popularny produkt, który ze względu na swoje bogate właściwości pobudzające, oczyszczające oraz wzmacniające króluje na listach zakupów osób stawiających na zdrową żywność. Jest łatwo dostępna zarówno w sklepach stacjonarnych jak i online, w związku z czym możemy wejść w jej posiadanie praktycznie od ręki. Zanim jednak rozpoczniemy delektowanie się smakiem wyżej wspomnianej warto, aby zapoznać się z metodami jej parzenia. W tym artykule powiemy sobie o tym jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, aby wydobyć z niej najlepszy smak, a także móc w stu procentach skorzystać z jej bogatych właściwości.
Sposoby na parzenie Yerba Mate
Jak się okazuje sposobów na parzenie Yerba Mate jest naprawdę sporo, a każdy z nich pozwala w inny sposób cieszyć się jej ponadprzeciętnym smakiem i aromatem.
- Kiedy użyjemy zimnej, a wręcz zmrożonej wody do zalania Yerba Mate, otrzymamy herbatę mrożoną zwaną terere. Tak przygotowany napar będzie delikatniejszy w smaku, a także w swojej mocy, jednak świetnie sprawdzi się w upalne, letnie dni, zapewniając nam ochłodę.
- Jeżeli zdecydujemy się zalać Yerba Mate letnią wodą, której temperatura wahać się będzie w granicach 30-40 stopni Celsjusza, otrzymamy łagodny napar. Pamiętajmy jednak, że stosując to rozwiązanie proces parzenia herbaty będzie trwał nieco dłużej jeżeli zależy nam na tym, aby dostarczyć do organizmu konkretną dawkę kofeiny.
- Yerba Mate parzone w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza również wymaga więcej czasu. Napar przygotowany w ten sposób spokojnie można wypić nawet przed snem, gdyż jego moc jest naprawdę niewielka.
- Zastosowanie temperatury wody wahającej się pomiędzy 70-80 stopni Celsjusza pozwoli uzyskać nam prawdziwy smak Yerba Mate, a także jej dużą moc, która zapewnia energię przez długi czas.
- Zalanie suszu Ostrokrzewu paragwajskiego temperaturą powyżej 90 stopni Celsjusza pozwoli na błyskawiczne zaparzenie Yerba Mate. W tej sytuacji zaleca się przelanie jej przez sitko, ponieważ zbyt długie parzenie jej w tak wysokiej temperaturze może przyczynić się do powstania nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.