Gastronomia to branża o wielu twarzach. Składa się ona przede wszystkim z restauracji, barów i kawiarni. Cechą tej branży jest również elastyczność i wszechstronność. W związku z tym od wielu lat w naszym kraju możemy zobaczyć mobilną gastronomię i kosztować potrawy typu „street food”. Gastronomia wychodząca naprzeciw mieszkańcom przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych.

Obecnie mobilna kuchnia cieszy się wciąż rosnącą grupą zwolenników. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ taka forma pozwala nam na szybkie skosztowanie przysmaków z całego świata bez wchodzenia do restauracji. Przedstawicielami tego odłamu gastronomii są oczywiście food trucki oraz przyczepy gastronomiczne. W dzisiejszym artykule zajmiemy się drugą grupą.

Jakie funkcje pełni przyczepa gastronomiczna?

Przyczepa gastronomiczna pod względem wydawania i przygotowywania dań jest podobna do food trucku. Jednakże stanowi ona doczepkę na koła. Wewnątrz oczywiście posiada cały potrzebny asortyment do gotowania tj. piec, kuchenkę z palnikami czy lodówkę.

Przeważnie przyczepy, które możemy spotkać na wydarzeniach gastronomicznych, w naszym kraju charakteryzują się ruchomym oknem i wysuwającą się ladą. W związku z tym, że przyczepy są wykorzystywane od celów gastronomicznych, musi ona spełniać odpowiednie warunki pracy i higieny.

Warto zapamiętać, że omawiane przyczepy gastronomiczne to nie to samo do food trucki. Przyczepy są warsztatami gastronomicznymi, które jednak bez doczepienia do wozu nigdzie nie pojada, natomiast food trucki to ciężarówki, które pod względem transportowym i gastronomicznym są samowystarczalne. Zarówno jeden, jak i drugi element łączy wspólna pasja, czyli gotowanie dla głodnych klientów dochodzących z ulicy.

Przyczepa gastronomiczna jako przedstawiciel mobilnej gastronomii

Przyczepa gastronomiczna jako forma działalności

Idea przyczep gastronomicznych, są atrakcyjne, nie tylko dla klientów, ale również dla osób chcących prowadzić taką działalność gospodarczą. Należy jednak pamiętać, że w według polskich przepisów przyczepy gastronomiczne sprzedają towary, a nie usługi co ma swoje przełożenie w kwestiach podatkowych.

Jak wiemy, pierwszy okres prowadzenia własnej działalności wymaga cierpliwości, wkładu finansowego i ciężkiej pracy. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy nasze menu się przyjmie na rynku, ciekawą opcją może być wynajem takiej przyczepy od wypożyczalni gastronomicznej.

Współpraca z taką wypożyczalnią może być znacznie atrakcyjniejsza i bardziej korzysta niż własna inwestycja. Kolejnym atutem takiej współpracy jest dostęp do szerokiego asortymentu, ponieważ takie wypożyczalnie oferują wszelki sprzęt do organizowania imprez. Jeśli chcemy stworzyć miejsca siedzące przy swojej przyczepie, możemy wziąć pod uwagę wynajem krzeseł.

Pamiętajmy, że w przypadku gastronomi klient ceni nie tylko walory smakowe, ale i komfort. W tym celu współpracując z wypożyczalnią, możemy zdecydować się na namioty imprezowe na wynajem, a także duże rozkładane parasole.

Podsumowanie

Przyczepa gastronomiczna to ciekawa forma mobilnej kuchni. Jest ona atrakcyjna zarówno od strony klientów, jak i osób chcących założyć swój biznes.