Zapewnienie niezwykłych atrakcji na wesele to nie lada wyzwanie. Na weselu najczęstszymi atrakcjami są: foto budka, kącik ze słodyczami oraz bańki mydlane dla dzieci. A może food truck na wesele? Pomimo że jest to rzadka atrakcja, jednak jest coraz chętniej wybierana przez młode pary. Co się za tą opcją kryje i jakie są koszty wynajęcia ciężarówki gastronomicznej?

Food truck to ciężarówka wyposażona w sprzęt gastronomiczny serwujący przysmaki typu fast food wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych. W ciągu ostatnich 5 lat ten mobilny punkt gastronomiczny stał się prawdziwym hitem. W okresie letnim bije rekordy popularności na festiwalach gastronomicznych, pod stadionami czy pod halami widowiskowymi w czasie wydarzeń kulturowych. Okazuje się, że food trucki również stanowią ciekawą atrakcję na wesele.

Food truck jako nietypowa atrakcja na przyjęciu weselnym

Jakie są koszty wynajęcia food trucku na wesele?

Koszty zamówienia food trucku na wesele są zróżnicowane. Cena jest uzależniona od wielu czynników m.in. menu, ilości zamówień i czasu serwowania potraw. Najczęściej wybierając rodzaj współpracy, młode pary decydują się na rozliczenie poprzez ilość zamówień. Jeżeli wybrane dania zawierają owoce morza, cena za porcję może wynosić 25-30 zł. W przypadku drobniejszych przysmaków tj. hot dog ceny mogą kształtować się na poziomie 10-15 zł. Rozliczenie w ten sposób nie jest regułą, ponieważ może się zdarzyć, że właściciel kampera za dobry catering zaproponuje cenę z góry – 1500-2000 zł za 1 dzień.

Oprócz kosztów związanych z przygotowaniem danych dań, właściciele food trucków doliczają również opłaty dodatkowe do których możemy zaliczyć dojazd w cenie 2-3 zł za 1 km do miejsca do organizowanego wesele. Jeżeli food truck musi pokonać sporą trasę, może się zdarzyć, że młoda para będzie musiała liczyć się z koniecznością opłacenia noclegu dla właściciela gastronomicznej ciężarówki.

O czym należy pamiętać, decydując się na food truck na wesele

Decydując się na tą nieprzeciętną atrakcję dla gości, należy pamiętać o paru aspektach, które pozwolą wyeliminować potencjalne problemy i niezadowolenie gości. Jak wiadomo, pogoda jest kluczowym czynnikiem przy organizacji wesel. W przypadku food trucka, pogoda może wpłynąć na pracę i popyt, dlatego w okresie jesiennym warto wybrać ciężarówkę posiadającą zadaszenie.

W momencie ustalania współpracy, warto poinformować właściciela food trucka, ilu gości będzie na naszym wesele, co pozwoli mu na odpowiednie przygotowanie do swojej pracy, co w rezultacie przełoży się na sprawną obsługę weselnych gości.

Ważną kwestią, którą należy uzgodnić, jest organizacja miejsc siedzących dla gości. W tym przypadku mamy do dyspozycji dwie opcje: pierwsza polegająca na tym, że goście wracają z talerzami do środka sali weselnej lub drugą – goście usiądą na stworzonych miejscach siedzących i zjedzą przy food trucku. Pierwsza opcja może wpłynąć na to, że goście wejdą do środka, zjedzą posiłek i pójdą tańczyć, natomiast druga opcja może sprawić, że część gości przez dłuższą chwilę będzie bawiła się poza parkietem. Warto przeanalizować zarówno jedna i druga opcje.

Podsumowanie

Food trucki stanowią ciekawą i nietuzinkową alternatywę dla pozostałych atrakcji na przyjęciu weselnym. Przy wyborze, należy wziąć pod uwagę poszczególne aspekty pozwalające na ustalenie potencjalnego kosztu.