Codzienna dieta sportowców znacznie odbiega od standardowego menu przeciętnego człowieka. Regularne intensywne treningi i częste zawody wymagają wytrzymałości fizycznej i skupienia, dlatego żywienie powinno w pełni uzupełniać straty energii oraz nasycać organizm witaminami i składnikami odżywczymi. Jednocześnie bardzo istotne jest również kontrolowanie liczby kalorii w naszej diecie. Czym charakteryzuje się plan odżywiania sportowców?
Dlaczego zdrowe odżywianie jest tak ważne dla sportowców?
Prawidłowe odżywianie umożliwia szybką regenerację tkanki mięśniowej i zapasów glikogenu we krwi i wątrobie, czyli naszego źródła energii. To właśnie ten polisacharyd jest wykorzystywany przez organizm podczas intensywnej i długotrwałej aktywności fizycznej. Brak glikogenu negatywnie wpływa na wytrzymałość i prowadzi do szybkiego zmęczenia. Odżywianie sportowców i jego cechy zależą bezpośrednio od rodzaju sportu, jednak niezależnie od dyscypliny sportowcy zawsze muszą dostarczać odpowiednią ilość białek, węglowodanów i tłuszczów. Zdrowy metabolizm to efekt regularnej, zbilansowanej diety bogatej w składniki odżywcze, różne pierwiastki śladowe i witaminy. W zależności od aktywności fizycznej zmieni się proporcja składników odżywczych, ale nie można wykluczyć żadnego z podstawowych składników odżywczych. Catering dietetyczny Szczecin to zazwyczaj najskuteczniejszy sposób dla sportowców, aby zadbać o zdrowe odżywianie.
Źródła węglowodanów, białka i tłuszczów w diecie sportowców
Węglowodany to główne źródło energii, które powinno stanowić ok. 50-60% wszystkich kalorii w diecie sportowca. Najlepszymi źródłami węglowodanów są warzywa, owoce i produkty zbożowe. Osoby aktywne fizycznie mogą sobie jednak pozwolić na większą ilość cukrów i węglowodanów prostych, szczególnie w porach około treningowych (przed i po treningu). Bardzo ważną rolę w diecie sportowców odgrywają również tłuszcze. Dieta sportowca powinna zawierać około 20-25% tłuszczów, które można znaleźć w m.in. olejach roślinnych, owocach morza, rybach, nasionach i orzechach. Dużo tłuszczu potrzebują sportowcy, których aktywność wiąże się z dużymi stratami ciepła, np. pływacy i narciarze. Ta lista obejmuje również biegaczy długodystansowych, rowerzystów, którzy zużywają dużo energii i nie mogą się szybko zregenerować. Białko to z kolei główny budulec, który jest konieczny do zwiększania tkanki mięśniowej i regeneracji. Ilość białka w diecie może wahać się od 20% do 35% w zależności od sportu i indywidualnych preferencji. Najlepszymi źródłami białka są np. chude mięso, jajka, nabiał, orzechy i warzywa strączkowe.